La Festa dels Xiquets de Tortosa s’ha convertit en un dels actes imprescindibles de les festes de la Cinta. Una festa que va nàixer l’any 1994 amb l’objectiu que els xiquets i xiquetes coneguessin d’una forma lúdica els diferents serveis mèdics i que alhora canviessin la visió que tenen sobre els metges i els hospitals. “Vam ser un grup de professionals de l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa els que vam impulsar la festa, ja que vam considerar que eren unes bones dates per a apropar els centres de salut als nens que ja es troben hospitalitzats, però també a la resta d’infants”, explica Josep Cid, membre de la comissió Festa dels Xiquets de la Gerència Territorial de l'ICS Terres de l'Ebre. Tot i que la festa es duu a terme a l’exterior de les instal·lacions hospitalàries, també hi participen els centres de l’Atenció Primària Terres de l’Ebre i la Clínica Terres de l’Ebre.
Durant els inicis de la festa es convidava també entitats locals i proveïdors de l’Hospital a col·laborar amb tallers i distribució d’entrepans i beguda: “Amb el temps ens vam adonar que la festa anava creixent i que les necessitats del moment requerien la suma dels professionals de l’hospital. Per això s’ha acabat convertint en una festa territorial en què participen tots els àmbits, des dels serveis assistencials, entitats socials, cossos de seguretat i d’emergència”. De fet és l’únic àmbit territorial de l’Institut Català de la Salut que organitza una festa d’estes característiques adreçada al públic infantil.
Cid, però assegura que la clau de l’èxit recau en els més de 200 voluntaris i voluntàries, d’entitats socials i serveis de salut, que any rere any donen suport al projecte amb una trentena de tallers. “D’esta manera aconseguim que els professionals surten al carrer per a oferir formació preventiva, que permet que els infants marxen de la festa amb unes nocions bàsiques de salut”, emfatitza Cid. Per això els tallers ensenyen a recordar el nombre d’emergències 112, a mantenir una bona higiene bucal o a detectar els símptomes d’un ictus.
Per a apropar-se als més petits els conviden a portar el seu peluix preferit amb el lema ‘Apropa el teu peluix’. “Moltes famílies es pensen que es tracta d’una donació, però en canvi nosaltres proposem que porten els peluixos perquè siguen els nens qui agafen el rol dels professionals i practiquen les activitats sobre el ritme cardíac o l’extracció de sang amb les seues joguines, perquè després se les puguen tornar a endur a casa”, argumenta Beatriz Gallardo, doctora dels serveis d’odontologia. Però no totes les activitats es basen en la salut, sinó que la festa també vol difondre valors socials com la justícia i la solidaritat des d’un vessant esportiu i lúdic. Com a novetat enguany també s’inclouen activitats que promouen el respecte pel medi ambient, per a posar el focus en la importància de reciclar i separar correctament, així com activitats contra la violència de gènere i les desigualtats entre sexes.
La festa també pretén apropar les festes a tots aquells nens i nenes que es troben en ingrés hospitalari. Per a ells s’organitzen activitats a la ciberaula de la planta de pediatria i a més reben la visita de les pubilles de les festes de la Cinta, que els fan entrega d’un kit escolar com a obsequi.
Els darrers anys la festa també inclou una acció solidària amb entitats com Creus Roja, Càritas i el Banc d’Aliments. En esta edició l’acció anirà destinada a l’ONG Mans Unides, que també es troba de celebració amb el seu 60è aniversari. Les famílies podran fer un donatiu de 2 euros i rebran a canvi una joguina solidària. Els beneficis es destinaran a dos projectes: un d’ells pretén millorar la situació de dones vídues a causa de l’èbola a Sierra Leone i l’altre, ajudar una comunitat rural d’afectats per l’huracà Mathew a Haití.
Els 25 anys es commemoraran a la festa amb l’actuació musical Els Trobadorets, un grup musical adreçat a nens d’entre 3 i 11 anys. “El lema del seu espectacle és A xalar! i considero que és un grup que reforçarà estos 25 anys”, conclou Cid.
Per la nostra part, l’Associació de Donants de Sang del Baix Ebre també hi ha participat, acompanyada del seu president, Sr. Paco Bertomeu, el secretari de la Federació Catalana de Donants de Sang, Sr. Josep Tomàs, la vicesecretària de la Federació Catalana de Donants de Sang, Sra. Núria Vilanova, la directora dels Serveis Territorials de Salut, Sra. Mar Lleixa, i el cap de centre del BST – Terres de l’Ebre, Sr. Albert Soley.