El passat 23 d’octubre tingué lloc la VII edició del lliurament dels premis Pompeu Fabra, presidida per la consellera de Cultura, Laura Borràs, i acompanyada de la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa.
El lliurament dels premis es dugué a terme al Teatre Nacional de Catalunya, amb la participació de bona part de les 214 entitats inscrites al Cens d'entitats de foment de la llengua catalana.
Amb motiu de l’Any Fabra, el Jurat decidí atorgar per unanimitat un reconeixement especial a les entitats del Cens d’entitats de foment de la llengua catalana, i entre les quals hi figura l'Associació de Donants de Sang de l'Urgell.
Enguany, els premiats han estat:
- En la categoria de projecció i difusió de la llengua catalana, l’Associació d’Editors en Llengua Catalana.
- En la categoria trajectòria professional, científica o cívica, els professors Mila Segarra i Neira i Jordi Mir i Parache.
- En la categoria socioeconòmica, König.
- En la categoria de comunicació i noves tecnologies, l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català.
- En la categoria incorporació a la comunitat lingüística catalana, el presentador i cantant Halldór Már.
- En la categoria de voluntariat lingüístic, el voluntari Ramon Rom Sagristà.
Amb els premis Pompeu Fabra, instituïts l'any 2008, la Direcció General de Política Lingüística reconeix i premia les persones, entitats, empreses o organitzacions que contribueixin en la projecció social de la llengua catalana i, fent públic aquest reconeixement, fomenta l'acció de la societat civil en l'impuls del català en els sectors de regulació privada.
Els premis porten el nom de Pompeu Fabra (1868-1948), gramàtic i lexicògraf que va dedicar la seva vida a l’estudi del català i a la difusió de la correcció de la llengua, ja que la seva figura i el seu treball han estat essencials per fixar el català contemporani.
Fabra fou, a més d'un científic brillant, un escriptor conscient de la dimensió social dels usos lingüístics i de la necessitat de disposar d'una llengua codificada i apta per als diversos estils i funcions, d'un instrument vàlid per a la recuperació cívica i cultural, després de segles de decadència.
Per tant, en la figura de Pompeu Fabra s'associen factors de tradició i de modernitat, de coneixement i de divulgació, de sistematització i de foment de l'ús, tots relacionats amb la llengua catalana, que s'escauen amb allò que aquests premis volen reconèixer i distingir.
Des de la Federació Catalana de Donants de Sang volem felicitar a tots els membres de l'Associació de Donants de Sang de l'Urgell, per la seva tasca de promoció i difusió de la necessitat de donar sang, i pel foment i l'impuls de valors cívics i participatius entre la ciutadania.