DIA MUNDIAL DEL DONANT DE SANG: LA SANG ENS CONNECTA A TOTS

DIA MUNDIAL DEL DONANT DE SANG: LA SANG ENS CONNECTA A TOTS

El tema del Dia Mundial del Donant de Sang d'aquest any és La sang ens connecta a tots.

Se centra en donar les gràcies als donants de sang i posar en relleu la dimensió de compartir i conectar-se entre tots els donants de sang i pacients.

A més, s'ha adoptat el lema Compartir la vida, donar sang, per cridar l'atenció sobre el paper que tenen els sistemes de donació voluntària; per encoratjar la gent a tenir cura els uns dels altres i promoure la cohesió entre la comunitat.

La campanya té com a objectiu posar en relleu les històries vitals de persones que han estat salvades gràcies a la donació de sang, per motivar als donants de sang regulars a seguir donant sang, i motivar també les persones en bon estat de salut que mai han donat sang perquè s'animin a fer-ho, sobretot als joves.

Cada any, el dia 14 de juny, els països de tot el món celebren el Dia Mundial del Donant de Sang. L'esdeveniment serveix per agrair als donants de sang voluntaris no remunerats el seu regal de vida, de salvament a través de la sang, i l'augment de la consciència ciutadana de la necessitat de donar sang regularment; per garantir la qualitat, la seguretat i la disponibilitat de sang i productes sanguinis per als pacients que ho necessiten.

La transfusió de sang i productes sanguinis contribueix a salvar milions de vides cada any.

No obstant això, en molts països, la demanda supera l'oferta, i els serveis de captació de sang s'enfronten al repte d'aconseguir prou sang disponible, garantint al mateix temps la seva qualitat i seguretat.

Un subministrament adequat només pot garantir-se a través de donacions periòdiques, de donants de sang voluntaris no remunerats.

Avui dia, només 62 països s'apropen al 100% dels seus subministraments nacionals de sang a partir de donacions de sang voluntàries i no remunerades, enfront dels 40 països que segueixen depenent de donants familiars i donants fins i tot remunerats.

L'objectiu del Dia Mundial del Donant de Sang 2016:

* Donar les gràcies als donants de sang per el seu regal que salva vides i posar en relleu el tema: la sang ens connecta a tots.
* Crear una major consciència pública de la necessitat de donar sang regularment, de forma no remunerada, i inspirar els que encara no han donat sang; en particular als joves en bon estat de salut.
* Promoure i posar en relleu la necessitat de compartir la vida i els nostres hàbits amb la donació de sang.
* Centrar l'atenció en què donar sang és un servei a la comunitat i és de vital importància la participació comunitària per assolir uns correctes nivells de subministrament de sang, segura i sostenible; convencent els ministeris de salut perquè mostrin el seu agraïment als donants voluntaris no remunerats regulars; i es comprometin amb l'autosuficiència en productes sanguinis, basats en el 100% de donacions voluntàries i no remunerades.

Enguany, els Països Baixos són els amfitrions dels actes del Dia Mundial del Donant de Sang, el qual tindrà lloc a Amsterdam el 14 de juny de 2016.

A Catalunya, des de la Federació Catalana de Donants de Sang, ja estem en marxa per tal d'organitzar l'acte central d'Homenatge als Donants de Sang de les nostres contrades; que es realitzarà a Lleida ciutat, a les instal·lacions del Teatre de La Llotja.

** Font: ORGANITZACIÓ MUNDIAL DE LA SALUT **

  • imatge 1
  • imatge 2
  • imatge 3
  • imatge 4
  • imatge 5
  • imatge 6
Comparteix