Nova campanya de donació de sang i plasma a Sant Vicenç de Montalt

Nova campanya de donació de sang i plasma a Sant Vicenç de Montalt

Sant Vicenç de Montalt, diumenge 20 de febrer, de 10 a 14 h al Centre Cívic El Gorg, acollirà una nova campanya de donació de sang i plasma. La jornada l'organitza el Banc de Sang i Teixits i la delegació a Sant Vicenç de l'Associació de Donants de Sang del Maresme, amb la col·laboració de l'Ajuntament.

La Revista "3 Viles" ha fet una entrevista al president de l'Associació de Donants de Sang del Maresme, Sr. Evarist March, per tal de difondre aquesta propera efemèride i comentar algunes inquietuds relacionades amb la donació de sang:

Quina és la situació del Banc de Sang en aquests moments?

El més idoni és tenir reserves per aproximadament nou o deu dies, el que equival a 9.000 o 10.000 bosses aproximadament. Aquests dies enrere hem arribat fins a 5.000 bosses. Recentment, s'ha fet una Marató a Catalunya on l'objectiu era fer 10.000 bosses i s'han aconseguit 8.521 donacions. Aquesta marató es fa cada any perquè, en època normal, venim de les festes de Nadal i Cap d'Any, i la gent s'oblida d'anar a donar sang. Havent-hi Covid-19 es complica encara més, perquè qui ha passat el virus ha d'esperar 14 dies per donar.

Com han canviat les campanyes de donació arran de la Covid-19?

Des de la Covid-19 ja no surt la flota de busos del Banc de Sang, es busquen espais idonis per poder fer les donacions i que permetin suplir els busos: biblioteques, centres cívics i altres espais. D'altra banda, es van crear una sèrie de protocols per garantir que la gent pugui anar a donar sang de forma segura i amb tranquil·litat. Aquests protocols s'han anat mantenint i això ha fet que la gent agafi confiança per anar a donar sang i s'hagin mantingut els nivells de donació. A més, perquè no hi hagi acumulació de gent, és necessari reservar cita prèvia.

A Sant Vicenç es pot donar sang i també plasma?

Sí. Per poder fer donacions de plasma es necessita un espai i una maquinària adequada. L'idoni a Sant Vicenç és que es facin entre quaranta-cinc i cinquanta donacions de sang i vuit de plasma, que són el màxim que es poden fer. A més, s'està plantejant una campanya exclusivament de donació de plasma. És una manera de poder adquirir més plasma, ja que el donant de plasma pot donar a partir de quinze dies i, en canvi, el donant de sang no pot fer-ho fins dos mesos més tard.

Per últim, qui dona sang a Sant Vicenç té un obsequi molt especial.

Sempre hem procurat que quan el donant fa la donació rebi un obsequi. Durant molts anys hem regalat plantes del santvicentí Josep Agulló. Ara, aquest obsequi és una tassa que hem fet a través de l'Ajuntament. L'Associació de Donants de Sang del municipi és de les poques associacions que té un conveni de col·laboració signat amb l'Ajuntament.

 

** Font: Revista "3 Viles"
    • Nova campanya de donació de sang i plasma a Sant Vicenç de Montalt
    • Nova campanya de donació de sang i plasma a Sant Vicenç de Montalt
    • Nova campanya de donació de sang i plasma a Sant Vicenç de Montalt
Comparte