Les bosses compostables de Plusfresc, amb el disseny de l’Agència Oma, faran promoció de la donació de sang i plasma amb el lema “Toca donar, toca rebre vida”
Plusfresc, l’Agència OMA a iniciativa del'Associació de Donants de Sang del Segrià (ADS Segrià) han col·laborat, conjuntament amb el Banc de Sang i la Federació Catalana de Donants de Sang, per a fomentar la donació de la sang i del plasma aquesta tardor i hivern.
Així, durant aquest període les bosses compostables de Plusfresc lluiran el disseny amb la il·lustració de la Rogeta, la mascota insígnia de l'ADS Segrià, amb el missatge del Banc de Sang "Toca donar, toca rebre vida: dona sang, dona plasma”.
Una aliança que contribueix a enfortir la relació societat-empresa i està alineada amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides.
Per què és tan important donar sang?
La sang no es compra ni es fabrica. Cada dia, arreu de Catalunya, necessitem 1.100 bosses per cobrir les necessitats dels hospitals. Per aquest motiu, son vitals les donacions durant els 365 dies a l’any i, en especial, l’habitual resposta a les crides del Banc de Sang. Amb una donació de sang podem salvar 3 vides ja que de la sang se’n separen tres components: els globus vermells, el plasma i les plaquetes.
Cal que tinguem en compte que una de cada tres donacions de sang es destina als pacients de càncer i que, de ben segur, al llarg de la nostra vida, necessitarem alguna transfusió de sang per un o altre motiu.
I per què donar plasma?
Cada vegada hi ha més malalties que necessiten ‘medicaments’ que no es poden fabricar i que tenim circulant dins del plasma, que és la part líquida de la nostra sang. Aquests medicaments, anomenats hemoderivats, s’obtenen a partir de proteïnes extretes del plasma, i son vitals per a alguns malalts. Ho son essencialment les immunoglobulines (IgG), defenses que ens protegeixen de les infeccions, els factors de coagulació, responsables, juntament amb les plaquetes, d'aturar el sagnat quan ens tallem, i l'albúmina, una proteïna que transporta hormones i fàrmacs cap als teixits.
A Catalunya es calcula que hi ha més de 3.000 persones que necessiten aquests medicaments -derivats de la sang- de per vida, i més de 4.000 persones que reben transfusions de plasma anualment. No obstant això, actualment, només hi ha donants de plasma per obtenir el 39% de les immunoglobulines necessàries: s’haurien de triplicar les donacions de plasma per a poder cobrir aquesta demanda. Com la majoria de països d’Europa, Catalunya no és autosuficient en plasma i ha d’adquirir-lo a l’estranger.
És per això que el Banc de Sang i Teixits i el Departament de Salut han endegat una campanya que sota la denominació del ‘REPTE d’OR’ -en al·lusió al color del plasma-, pretén posar el focus en un objectiu de salut que implica a tot el país: aconseguir ser autosuficients en plasma de cara al 2025 i arribar a les 50.000 donacions anuals.
Podeu trobar més informació i requisits a https://donarsang.gencat.cat/ca/