INICIEM EL COMPTE ENRERE...

INICIEM EL COMPTE ENRERE...

El 14 de juny de cada any se celebra el Dia Mundial del Donant de Sang. L'esdeveniment serveix per donar a conèixer la necessitat de disposar de sang i productes sanguinis innocus i agrair als donants el seu regal que permet salvar vides humanes.

La sang és un recurs important en tots els tractaments programats i en les intervencions urgents. Permet augmentar l'esperança i la qualitat de vida dels pacients amb malalties potencialment mortals i dur a terme procediments mèdics i quirúrgics complexos. Així mateix, és fonamental per tractar els ferits durant urgències de tot tipus (desastres naturals, accidents, conflictes armats, etc.) i compleix una funció essencial en l'atenció materna.

Un servei de transfusió que doni als pacients accés a la sang i a productes sanguinis innocus en quantitat suficient és un component fonamental de tot sistema de salut eficaç. Per garantir la disponibilitat de subministraments sanguinis innocus cal impulsar la coordinació nacional dels serveis de transfusió a partir de donacions voluntàries no remunerades. No obstant això, en molts països, els serveis de transfusió tenen dificultats per aconseguir que el subministrament de sang sigui suficient, i garantir al mateix temps la seva qualitat i innocuïtat.

Eix central de la campanya

Cada any, milions de persones veuen perillar la seva vida i la seva salut en situacions d'urgència. En l'última dècada, els desastres han provocat més d'1 milió de víctimes mortals, mentre que les persones afectades anualment per emergències superen els 250 milions. Els desastres naturals, com terratrèmols, inundacions i tempestes, comporten necessitats considerables d'atenció mèdica d'urgència, mentre que destrueixen sovint instal·lacions sanitàries vitals. Els desastres d'origen humà, com accidents de trànsit i conflictes armats, generen també una major demanda d'atenció de salut i necessitats de tractament immediat.

Les transfusions sanguínies són un component essencial de l'atenció mèdica d'urgència. En les emergències augmenta la demanda de transfusions sanguínies, que es fan més difícils i complexes. Un subministrament adequat de sang durant les emergències exigeix ​​un servei de transfusions ben organitzat; que només es pot garantir amb la col·laboració de tota la comunitat i amb una població donant que es comprometi a fer donacions voluntàries no remunerades al llarg de l'any.

Què pots fer? Donar sang. Donar ara. Donar sovint!

Així doncs, la campanya d'enguany se centra en la donació de sang durant les emergències. Davant d'una crisi o situació d'urgència, tots solem preguntar: «Què puc fer?» «Com podria ajudar?». Per això, la consigna de la campanya de 2017 és: «Què pots fer?» Amb el següent missatge secundari: «Donar sang. Donar ara. Donar sovint».

Aquesta campanya posa en relleu la funció que cadascú pot exercir per ajudar a altres persones en situacions d'urgència, amb la seva valuosa donació de sang. La campanya se centra també en el fet que és important donar sang de forma periòdica, per comptar amb una reserva de sang suficient abans que es presenti la necessitat.

Objectius de la campanya d'enguany

Els principals objectius del Dia Mundial del Donant de Sang de 2017 són:

• encoratjar totes les persones a que contribueixin a que els serveis de salut de la seva comunitat estiguin preparats per a una situació d'emergència, donant sang;
• implicar les autoritats en l'establiment de programes nacionals eficaços de donants de sang amb capacitat per respondre immediatament a un augment de la demanda de sang durant emergències;
• promoure la inclusió de serveis de transfusió de sang en activitats de preparació i resposta davant emergències nacionals;
• donar a conèixer àmpliament entre la població la necessitat de comprometre's a donar sang durant tot l'any, a fi de mantenir reserves adequades i aconseguir l'autosuficiència en el subministrament de sang;
homenatjar i donar les gràcies a les persones que donen sang periòdicament i encoratjar els joves a que també siguin donants;
• promoure la col·laboració internacional i vetllar per la difusió i el consens mundials dels principis de donació voluntària no remunerada, alhora que s'augmenta la innocuïtat i disponibilitat de la sang.

País amfitrió dels esdeveniments del Dia Mundial del Donant de Sang

El país amfitrió de l'esdeveniment del Dia Mundial del Donant de Sang 2017 és Vietnam, a través del seu Institut Nacional d'Hematologia i Transfusió de Sang (NIHBT). L'esdeveniment mundial tindrà lloc a Hanoi el 14 de juny de 2017.

A Catalunya, la ciutat de Vic (Osona) esdevindrà la seu central de la nostra diada, amb la participació activa de totes les Associacions de Donants de Sang del territori i l'Homenatge a persones, entitats i institucions que han destacat per la seva contribució a la promoció de la donació de sang (i/o a la donació de sang, en general).

** Font: Organització Mundial de la Salut

  • imatge 1
  • imatge 2
Comparteix