Organització Mundial de la Salut - Comunicat Dia Mundial del Donant de Sang

Comunicat de l'Organització Mundial de la Salut en relació a la propera celebració del Dia Mundial del Donant de Sang

El 14 de juny de 2020 la OMS (Organització Mundial de la Salut) i tots els països celebren el Dia Mundial del Donant de Sang.

La necessitat de disposar de sang segura és universal. La sang segura és fonamental en els tractaments i en les intervencions urgents. Permet augmentar l'esperança i la qualitat de vida dels pacients amb malalties potencialment mortals i dur a terme procediments mèdics i quirúrgics complexos. Així mateix, és fonamental per tractar els ferits durant urgències de tot tipus (desastres naturals, accidents, conflictes armats, etc.) i compleix una funció essencial en l'atenció materna i neonatal.

Tot i això, l'accés a la sang segura segueix sent el privilegi d'uns pocs. La majoria dels països amb ingressos baixos/mitjans tenen dificultats per aconseguir sang segura perquè falten donacions i equips per analitzar la sang. A nivell mundial, el 42% de les donacions de sang es fan en països d'alts ingressos en què només hi viu el 16% de la població mundial.

L'única manera d'assegurar un subministrament suficient de sang segura és mitjançant donacions regulars no remunerades. Aquesta va ser la raó per la qual l'Assemblea Mundial de la Salut va designar un dia especial per donar les gràcies als donants de sang i encoratjar als que encara no han donat sang al fet que ho facin.

El Dia Mundial del Donant de Sang se celebra anualment el 14 de juny. A més de ser una jornada per donar les gràcies als donants de sang, serveix també per sensibilitzar sobre la necessitat mundial de disposar de sang segura i sobre com qualsevol persona pot contribuir a aquest projecte comú.

La campanya de 2020

El tema de la campanya per al Dia Mundial del Donant de Sang d'aquest any és «La sang segura salva vides», i el lema «Dóna sang perquè el món sigui un lloc més saludable».

La idea és centrar-se en la contribució que el donant pot realitzar per millorar la salut dels altres en la comunitat. Les donacions de sang són necessàries a tot el món perquè les persones i les comunitats puguin accedir a la sang i als productes sanguinis segurs i de qualitat garantida, tant en situacions normals com d'emergència. Mitjançant la campanya, fem una crida perquè més persones salvin vides donant sang periòdicament.

El dia i el tema són també una crida a l'acció perquè els governs, les autoritats nacionals de salut i els serveis nacionals de transfusió de sang proporcionin recursos adequats i estableixin sistemes i infraestructures per: augmentar la recol·lecció de sang de donants no remunerats, proporcionar atenció de qualitat als donants, promoure i aplicar un ús clínic adequat de la sang i implantar sistemes de supervisió i vigilància de la cadena completa de transfusió sanguínia.

Els objectius de la campanya d'aquest any són:

- Homenatjar i donar les gràcies als donants de sang i encoratjar als que encara no han donat a que ho facin.
- Sensibilitzar més sobre la necessitat urgent de disposar de més sang segura per utilitzar-la on i quan sigui necessari amb vista a salvar vides.
- Demostrar la necessitat de l'accés universal a transfusions de sang segura i promoure la seva funció en la prestació d'una atenció de salut eficaç i en la consecució de l'objectiu de la cobertura sanitària universal.
- Obtenir suport a escala nacional, regional i mundial de governs i associats per al desenvolupament, per reforçar i sostenir els programes nacionals de sang i invertir en ells.

La teva participació i suport ajudaran a que el Dia Mundial del Donant de Sang 2020 tingui una major transcendència, ja que més gent en el món ha de saber que donar sang és un acte de solidaritat que salva vides i que els serveis de subministrament de sang i productes sanguinis segurs són una peça fonamental de tot sistema d'atenció de salut. Perquè el Dia Mundial del Donant de Sang 2020 sigui un èxit, es convida a participar en tots els nivells als associats interessats.

Les organitzacions internacionals, entre elles l'Organització Mundial de la Salut (OMS), la Federació Internacional de Societats de la Creu Roja i de la Mitja Lluna Roja, la Federació Internacional d'Organitzacions de Donants de Sang i la Societat Internacional de Transfusió de Sang, segueixen treballant en estreta col·laboració per proporcionar orientació i suport als seus membres en aquesta missió.

T'instem a que t'uneixis a nosaltres, perquè l'accés a la sang segura sigui una realitat per a tothom.

Esdeveniments del Dia Mundial del Donant de Sang 2020

A causa de l'actual pandèmia de COVID-19, aquest any l'OMS organitzarà una campanya mundial virtual. En les properes setmanes facilitarem més informació.

Comparteix