Preparem el Dia Mundial del Donant de Sang 2021

Dia Mundial del Donant de Sang

El Dia Mundial del Donant de Sang se celebra el 14 de juny de cada any. L'objectiu és sensibilitzar a tothom sobre la necessitat de sang i productes sanguinis segurs per a transfusions i sobre la contribució fonamental que fan els donants de sang voluntaris i no remunerats als sistemes nacionals de salut.

Aquest dia també brinda l'oportunitat de cridar a l'acció als governs i les autoritats sanitàries nacionals perquè proporcionin els recursos adequats i estableixin sistemes i infraestructures per augmentar la recollida de sang de donants de sang voluntaris i no remunerats.

La sang i els productes sanguinis segurs i la seva transfusió són un aspecte fonamental de l'atenció i la salut pública. Salven milions de vides i milloren la salut i la qualitat de vida de molts pacients cada dia. La necessitat de sang és universal, però l'accés a la sang per a tots aquells que la necessiten no ho és. L'escassetat de sang és particularment punyent en els països en vies de desenvolupament.

Per garantir que totes les persones que necessiten sang segura hi puguin tenir accés, tots els països haurien de promoure i fomentar la implicació de donants voluntaris i no remunerats que donin sang amb regularitat. Durant la pandèmia de COVID-19, tot i la mobilitat limitada i altres desafiaments, els donants de sang en molts països han seguit donant sang i plasma a pacients que necessiten transfusions. Aquest esforç extraordinari durant una època de crisi sense precedents destaca el paper crucial dels donants de sang voluntaris, no remunerats, ben organitzats i compromesos per garantir un subministrament de sang segur i suficient durant les èpoques normals i d'emergència.

La campanya d'enguany

Aquest 2021, el lema del Dia Mundial del Donant de Sang serà "Dona sang i fes que el món segueixi bategant". El missatge destaca la contribució essencial que fan els donants de sang per mantenir el ritme del món, salvant vides i millorant la salut dels altres, reforçant la crida mundial perquè més persones arreu del món donin sang amb regularitat i contribueixin a una millor salut global.

Un enfocament especial de la campanya d'aquest any serà el paper dels joves per garantir un subministrament de sang segur. En molts països, els joves han estat a l'avantguarda de les activitats i iniciatives encaminades a aconseguir un subministrament de sang segur mitjançant donacions de sang voluntàries i no remunerades. Els joves formen un gran sector de la població en moltes societats i, en general, estan plens d'idealisme, entusiasme i creativitat.

Els objectius específics de la campanya d'aquest any són:

* Donar les gràcies als donants de sang i crear una consciència pública més àmplia sobre la necessitat d'una donació de sang regular i no remunerada.

* Promoure els valors comunitaris de donació de sang per millorar la solidaritat i la cohesió social.

* Animar els joves a acceptar la crida humanitària de donar sang i inspirar a altres col·lectius a fer el mateix.

* Celebrar el potencial dels joves com a socis en la promoció de la salut.

L’amfitriona dels esdeveniments del dia mundial del donant de sang 2021

Itàlia acollirà el Dia Mundial del Donant de Sang 2021 a través del seu Centre Nacional de Sang. L'esdeveniment mundial es durà a terme a Roma el 14 de juny de 2021. – A Catalunya, en col·laboració amb el Banc de Sang i Teixits, la Federació Catalana de Donants de Sang organitzarà un acte institucional al Parlament, per tal d’homenatjar a persones, col·lectius i entitats socials que durant aquests temps de pandèmia s’han significat en la promoció i el foment de la donació de sang.

Treballant junts pel Dia Mundial del Donant de Sang

El teu suport i participació activa promovent la necessitat de donar sang entre familiars, amics, companys i coneguts ens ajudarà a garantir un major impacte, potenciant la idea global de que donar sang és un acte solidari que salva vides i que els serveis sanitaris que brinden sang i productes sanguinis segurs són un element essencial de tot sistema d'atenció mèdica.

Comparteix