DESPRÉS DE FESTES ... ET NECESSITEM!

DESPRÉS DE FESTES ... ET NECESSITEM!

Aquesta setmana, als Ajuntaments de les quatre províncies catalanes, s'ha presentat la campanya del Banc de Sang i Teixits La Sang diu Coses, preàmbul de la Marató de Donants de Sang 2.0 de Catalunya.

La Marató de Donants de Sang 2.0 de Catalunya se celebra aquest any del 13 al 20 de gener als grans hospitals i el 13 i 14 de gener també a l’Ajuntament de Barcelona i al Palau de la Generalitat, que s’obren per primera vegada a la donació de sang. A més, el divendres 13 els ajuntaments de Tarragona (de 10.30 a 13.30 hores), Lleida (d'11 a 14 i de 16 a 20 hores) i Girona (de 9 a 14 hores) també acolliran campanyes de donació de sang.

Un estudi del Centre d’Estudis d’Opinió ha posat de manifest que un 40% dels catalans no sap quin grup sanguini té.

El Banc de Sang i Teixits vol que tothom el conegui, per això dedica la Marató d'enguany als grups sanguinis i a tot el que cal saber-ne.

Aquesta campanya vol posar de relleu la informació que es pot saber d’una persona a partir del grup sanguini, com ara de qui pot rebre sang, a qui pot donar-ne o quins usos pot tenir la seva sang.

Els grups sanguinis

Al voltant dels glòbuls vermells hi ha unes molècules, els antígens, que determinen el grup sanguini d’una persona. Hi ha dos grans sistemes sanguinis l’ABO i l’Rh. En el cas de l’ABO, hi quatre grups A, B, AB i O; i en el cas de l’Rh dos: positiu o negatiu.

Els antígens són els responsables que un donant i un receptor siguin compatibles en una transfusió de sang. Però més enllà dels grups ABO i Rh hi ha fins a 300 antígens classificats en 33 grups diferents. Molts d’ells, però no tenen importància en la transfusió de sang.

Una web per compartir la sang

Totes les persones que vulguin col·laborar amb la Marató de Donants de Sang 2.0 poden entrar al web MaratoDonants.cat i reservar hora per donar sang en un dels punts de donació que hi ha per tot Catalunya, tot i que no és imprescindible. Amb la reserva d’hora es vol evitar que ningú hagi d’esperar-se per donar sang.

Des del web també es pot difondre la importància de donar sang a través de Facebook, Twitter, Instragram o correu electrònic i WhatsApp. Quan un donant reservi hora per donar sang gràcies al missatge que li ha enviat un amic, aquest donant rebrà un mail d’agraïment. Així es vol reconèixer la implicació de totes les persones que col·laboren compartint el missatge de la Marató. Per tant, tothom podrà contribuir amb la donació de sang encara que no pugui donar sang.

Altres punts de donació

Divendres i dissabte, de 10 a 21 hores, hi haurà dos espais de donació especials situats a la seu de l’Ajuntament de Barcelona i al Palau de la Generalitat. La plaça de Sant Jaume serà l’escenari durant tot el dia d’activitats i animació especial per part de voluntaris que dinamitzaran la Marató.

Durant la resta de dies que se celebra la Marató, els ciutadans podran donar sang als hospitals Germans Trias i Pujol de Badalona, al Clínic, Sant Pau i Vall d’Hebron de Barcelona, al Josep Trueta de Girona, a l’Hospital de Bellvitge, a l’Arnau de Vilanova de Lleida, a la Fundació Althaia de Manresa, a l’Hospital Sant Joan de Reus, al Joan XXIII de Tarragona, a la Mútua de Terrassa i a l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa.

A més, aquella setmana també es faran prop de 100 col·lectes de donació per tot Catalunya, un 10% més que en un període l’anterior edició de la Marató. Els horaris i adreces es poden consultar al web: donarsang.gencat.cat

Des de la Federació Catalana de Donants de Sang també hem mobilitzat als nostres delegats i delegades territorials, per tal d'implicar-nos en la Marató i ajudar a difondre aquesta iniciativa; intentant aconseguir un bon nombre de donacions de sang que permeti remuntar les reserves actuals (un 25% inferiors a la resta de l'any).

** Font: BANC DE SANG I TEIXITS
** Enllaç: NOTÍCIA - BANC DE SANG I TEIXITS

  • imatge 1
  • imatge 2
  • imatge 3
  • imatge 4
  • imatge 5
  • imatge 6
  • imatge 7
  • imatge 8
Comparteix